Elindult két, civil információs honlap, melyek fogódzót, segítséget kívánnak nyújtani a törvények értelmezéséhez, a kapcsolódó jogszabályok kikereséséhez.

A Nonprofit.hu  oldalán ( http://nonprofit.hu/?q=/uj-civil-torveny )  a változásokkal kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket és válaszokat gyűjtötték össze, amelyek közül néhány,  példaként  az alábbiakban:

Kérdések és válaszok

- A 2011-ben közhasznú nonprofit gazdasági társaságok maradhatnak-e közhasznúak 2012-ben is?

  • Igen, a 2011. végén közhasznú vagy kiemelkedően közhasznú jogállású szervezetek jogállása automatikusan közhasznú jogállásra változik. A nonprofit gazdasági társaságoknak továbbra is lehetősége van a közhasznú státus elnyerésére. Legkésőbb 2014. május 31-ig a Civil törvény 32. §-a szerinti feltételeknek is kell megfelelniük a státus megtartásához.

- Milyen feltételek vonatkoznak arra, hogy a nonprofit gt-k hosszú távon is megőrizzék közhasznú státuszukat?

  • A Civil tv. szerinti közhasznú szervezetekkel szembeni követelményeknek kell megfelelniük vázlatosan: közhasznú tevékenység, kettős könyvvitel, beszámoló készítés, megfelelő erőforrás, megfelelő társadalmi támogatottság és létesítő okiratba foglalt szükséges kellékek.

- Nonprofit gt. továbbra is fogadhat támogatást?

  • Igen, támogatás nyújtása tekintetében nincs változás.

- Milyen adókedvezmény vehető igénybe, ha cég, ill. magánszemély közhasznú szervezetet támogat?

  • A társasági adóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény 7. § (1) bekezdés z) pontja szerinti adóalap-kedvezményt veheti igénybe: adományozás esetén az adomány 20 %-ának megfelelő, tartós adományozási szerződés keretében adott támogatás, juttatás esetében további 20 %-ának megfelelő mértékben csökkentheti az adózás előtti eredményt.
    Természetes személy az általa adott adomány után nem vehet igénybe adókedvezményt.

- Van-e jelentős változás, ami a nonprofit gt-ket érinti?

  • Változás a közhasznú jogállás elérésében van, e tekintetben a Civil törvénynek kell megfelelni.

- 2012. januártól működhet-e a civil szervezet (egyesületként) tovább, hol és kinél kell, illetve szükséges-e bejelenteni működésünket? Ezzel kapcsolatban van-e valamilyen kötelezettségünk?

  • A bíróságon nyilvántartásba vett egyesület változatlan formában működhet tovább, a Civil törvény nem írja elő a szervezetek ismételt bejegyzését.

 

- Az új törvénnyel megszűnik-e az alapítványok esetében a közhasznú, ill. kiemelkedően közhasznú besorolás, és egy kategória marad: megfelel-e a közhasznúságnak vagy nem?

  • A kiemelkedően közhasznú minősítés megszűnt, a közhasznú jogállás egyfokozatú lett. A Civil törvény hatálybalépését megelőzően közhasznú jogállást elnyerő szervezeteket 2014. május 31. napjáig megilletik az ezzel kapcsolatos kedvezmények, ettől az időponttól azonban a Civil törvény szerinti feltételeknek kell megfelelniük.
    A közhasznú tevékenység és a közhasznú jogállás mást jelent: az előbbit végezheti bármely civil szervezet – bírósági jóváhagyás nélkül is –, viszont az utóbbi – kedvezmények igénybe vételére is jogosító – jogállást csak a törvényszék határozata alapján nyeri el a szervezet.

- A civil törvényben nem kezelik külön a Cégbírósághoz, illetve a Fővárosi Bírósághoz tartozó szervezeteket, csak "bíróság"-ot emlegetnek. Ezek elszámolási kötelezettsége eddig eltérő volt, nem kellett letétbe helyezni az éves beszámolókat, mérlegeket, de a pályázatok benyújtásánál a mérleget csatolni kellett. Miért nem jó az eddigi gyakorlat?

  • Ahol a Civil törvény bíróságról ír, ott a nyilvántartást vezető bíróságot (törvényszék) kell érteni. A Civil törvény hatályba lépését megelőzően is lehetőség volt a beszámolók bírósági letétbe helyezésére. A korábbiakhoz képest annyi a változás, hogy a beszámolót – melynek elkészítése egyébként is kötelező – a bíróságnak kell megküldeni. Ez számos előnnyel jár a civil szervezetek számára is, mert további intézkedés nélkül nyilvánosságra kerül, a civil szervezetek működése átláthatóvá, megbízhatóbbá válik, és nem jár további adminisztrációval, a pályázatokhoz nem kell mellékelni.

Forrás: Nonprofit.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://akonyvelo.blog.hu/api/trackback/id/tr214135096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása