Társaságok 2011. évi beszámolójának közzétételének és letétbe helyezésének határideje 2012.05.31.

 

A beszámoló könyvelő általi közzétételének feltételei:

-   NAV által bejegyzett Meghatalmazás elektronikus dokumentum küldésre 

- A közzétételi díj megfizetése ( legkésőbb 2012.05.21-ig , hogy a befizetésről a visszaigazolás megérkezzen határidő előtt)

- A Beszámoló és mellékletei  eredeti, aláírt példányainak visszajuttatása a Könyvelő Irodába

- A beszámoló elfogadásáról a taggyűlési jegyzőkönyv vagy alapítói okirat a tagok által aláírva , eredeti példányban visszajuttatása a Könyvelő Irodába

Kérjük kedves Ügyfeleinket a 2011 évi könyvelési díjak rendezésére !

 

Lényeges változás!

Beszámoló közzététel, letétbe helyezés elmulasztása

A számviteli beszámoló közzétételét és letétbe helyezését elmulasztókkal szemben megszűnt az adószám felfüggesztés intézkedése 2012-ben. Helyette az adóhatóság a kötelezettség teljesítésére való felszólítás mellett első alkalommal 500.000 Ft-ig terjedő mulasztási bírságot szab ki. Ha az adózó a felszólításban közölt határidőre sem teljesíti kötelezettségét, az adóhatóság ismételten felszólítja a beszámoló közzétételére, letétbe helyezésére és ezzel egyidejűleg 1 millió Ft –ig terjedő mulasztási bírságot szab ki. Ha az adózó továbbra sem tesz eleget kötelezettségének, az adóhatóság a cég adószámát annak felfüggesztése nélkül törli és elektronikus úton , haladéktalanul értesíti a Cégbíróságot, kezdeményezve a cég megszűntnek nyilvánítását.

A Cégbíróság legkésőbb az adóhatósági  értesítés érkezésétől számított 20 munkanapon belül a céget megszűntnek nyilvánítja, ha a cég mulasztását megállapította és 50.000 Ft felügyeleti illeték megfizetésére kötelezi.

( 1990. évi XCIII.tv az Illetékekről  link:  http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99000093.TV )


A cég megszűntnek nyilvánítására irányuló eljárást meg kell szüntetni, amennyiben az eljárás alatt az állami adóhatóság (NAV) a fenti 20 napos határidőben, illetve a cég az eljárás alatt arról értesíti a Cégbíróságot, hogy a cég a beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének eleget tett. A felügyeletei illeték megfizetésére a cég továbbra is kötelezett.

Ha a törvényes működés a bíróság által hozott intézkedések ellenére sem következik be, a Cégbíróság a céget eltiltja a további működéstől, egyben megszűntnek nyilvánítja, és kezdeményezi a cég felszámolását, vagy elrendeli a végelszámolást, amennyiben az adott cégformára irányadó anyagi jogszabályok ezt lehetővé teszik.
A cég megszűntnek nyilvánítására a cégbíróság által meghozott első eredménytelen intézkedést követően is sor kerülhet, ha a cégbíróság úgy ítéli meg, hogy a törvényes működés helyreállítására elrendelhető további intézkedések sem vezetnének eredményre. 

 

Kényszertörlési eljárás szabályozása:

2006. évi V. tv a cégnyilvánosságról, a bírósági eljárásról és a végelszámolásról

VIII/A szakasz:

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0600005.TV

 

Vezető tisztségviselők, tagok felelőssége:

Ha a céget a Cégbíróság a kényszertörlési eljárást követően törölte a cégjegyzékből, úgy, hogy a cég ki nem elégített tartozást hagyott hátra, a cég hitelezője kereseti kérelmében kérheti a bíróságtól annak megállapítását is, hogy a kényszertörlési eljárás megindulását megelőző három éven belül részesedését átruházó, többségi befolyással (Ptk. 685/B. § Szavazatok, több mint 50%-a vagy meghatározó befolyás ) rendelkező volt tag (részvényes) korlátlanul felel a cég ki nem elégített kötelezettségeiért, kivéve, ha a volt tag (részvényes) bizonyítja, hogy a vagyoni hányada átruházásának időpontjában a cég még fizetőképes volt, a vagyonvesztés csak ezt követően következett be, illetve a cég nem volt fizetőképes, de a tag (részvényes) az átruházás során jóhiszeműen járt el.

 

A kényszertörlési eljárás jogerős lezárását követő kilencven napos jogvesztő határidőn belül - ki nem elégített követelése erejéig - bármely hitelező keresettel kérheti a bíróságtól annak megállapítását, hogy azok, akik a cég vezető tisztségviselői voltak a kényszertörlés elrendelését megelőző három év időszakában, a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet bekövetkeztét követően ügyvezetési feladataikat nem a hitelezők érdekeinek elsődlegessége alapján látták el, és ezáltal csökkent a gazdálkodó szervezet vagyona, vagy meghiúsították a hitelezők követeléseinek kielégítését, vagy elmulasztották a környezeti terhek rendezését.

E bekezdés alkalmazásában a cég vezető tisztségviselőjének minősül az a személy is, aki a cég döntéseinek meghozatalára ténylegesen meghatározó befolyást gyakorolt. Ha többen közösen okoztak kárt, felelősségük egyetemleges. A fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet bekövetkezte az az időpont, amelytől kezdve a cég vezetői előre látták vagy ésszerűen előre láthatták, hogy a cég nem lesz képes esedékességkor kielégíteni a vele szemben fennálló követeléseket. A keresetben a hitelező kérheti, hogy a bíróság kötelezze a cég volt vezetőjét a kényszertörlési eljárásban bejelentett, de az eljárásban meg nem térült követelései kiegyenlítésére. Amennyiben több hitelező terjeszt elő keresetet, a bíróság a pereket egyesíti, és a követelések arányos kielégítéséről rendelkezik.

 

Mentesül a felelősség alól a vezető tisztségviselő, ha bizonyítja, hogy a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet bekövetkeztét követően az adott helyzetben az ilyen tisztséget betöltő személytől elvárható valamennyi intézkedést megtette a hitelezői veszteségek elkerülése, csökkentése, továbbá a cég legfőbb szerve intézkedéseinek kezdeményezése érdekében. Amennyiben a vezető tisztségviselő a cég megszűntnek nyilvánítását megelőzően nem tett eleget az éves beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének, vagy nem teljesíti a szerinti beszámoló-készítési, irat- és vagyonátadási, továbbá tájékoztatási kötelezettségét, a hitelezői érdekek sérelmét vélelmezni kell.

 

S.G.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://akonyvelo.blog.hu/api/trackback/id/tr524495565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása